fertőtlenítés / szagtalanítás

megrendelés

árak

+36-70/367-9877


Épületklíma fertőtlenítés

Az elpárologtatás hő-elvonó tulajdonságát használó klímaberendezés, bármilyen kivitel legyen is, egy és ugyanazon működési elvet követ. A klíma ebben a műszaki megoldásban a levegő lehűtését minden esetben egy elpárologtató-hőcserélő által valósítja meg. Működése azon alapszik hogy a folyadékká összepréselt gáz hőt von el a környezetétől, amikor lehetővé tesszük számára a halmazállapot váltást - azaz, hogy folyadékból gázneművé alakuljon át. Ez történik az úgynevezett elpárologtatóban, ahova a folyadék szabályozott mennyiségben, egy kapilláris nyíláson át tud beömleni, s bejutván a nagyobb, szabad térbe, ott alacsony forráspontja miatt gázneművé alakul, lehűtve a hőcserélőt. A hőcserélőn pedig már csak át kell mozgatni a levegőt, hogy az lehűlve kerüljön ki belőle. A hőcserélő egy, a levegő felé nagy felületet mutató radiátor-szerű megjelenésű műszaki megoldás, amelyre a radiátor kifejezés persze nem helytálló, hiszen nem sugároz hőt - hacsak nem negatív értelemben - ezért helyesebb a hőcserélő kifejezés használata. Hő is keletkezik a berendezésben, éspedig a gáz sűrítésekor, melyet a kompresszor végez, s amely művelet azt az energiát igényli, amit a működtetésért meg kell majd fizetni. Komprimálásra a gáz hő fejlesztésével válaszol, melyre jelen esetben nincs szükségünk, s amely ezért a külső térbe van juttatva, szükség esetén le van hűtve (klímahűtő). Az elpárologtatóban a folyamat fordítottja játszódik le: a folyékony halmazállapotra összesűrített gázt egy szűk nyíláson (kapillárison) át beengedik a hőcserélőbe, ahol az, alacsony forráspontja miatt, nyomban gáz halmazállapotba megy át, s miközben kitágul, nyomása lecsökken, következményként pedig hőt von el a környezetétől - ekképpen adja vissza nekünk a sűrítéskor betáplált energiát immár hideg képében - s éppen erre van szükségünk.

Hogyan keletkezik a veszély?

Mindegyik esetben van egy igen hideg felületet mutató hőcserélő belül, a lehűtendő helyiségben - s itt kezdődnek az egészségügyi problémák. A veszélyhelyzetet az teremti meg, hogy a helyiségnek a hőcserélőn átáramoltatott melegebb levegőjéből minden esetben jelentős mennyiségű pára csapódik le a hideg hőcserélőn. Ez az oka annak a kondenzvíz képződésnek, amelyet a beltéri klímák esetében mindig el kell vezetni valahogyan. Bizonyára mindenki találkozott már különböző klímaberendezésekből kifolyó vízzel. Nos, az az a kondenzvíz, amely kicsapódik a levegőből a hőcserélőn. Ablak és split klíma esetében többnyire a szabadba folyik, míg mobil klíma esetében egy gyűjtő edénybe, melyet rendszeresen üríteni szükséges.

Ez az a víz, amely sok szennyeződést értelem szerűen megfog az áramló levegőből, s mellé megfoghatja, s teszi is, a levegőben úszó veszélyes mikroorganizmusokat is, leggyakrabban a baktériumokat és gombákat. Amelyek azután a kondenzvíz gyűjtőtálcáján, s a berendezés egyéb nedves helyein nagyon durván el tudnak szaporodni. Felgyorsítja a klíma elfertőződésének menetét, ha egy beteg ember bele köhög a légtérbe.

Miért különösen veszélyes?

Először is, mert bele is lehet halni. Kiváltképpen fertőzésveszélyes az a klíma, amely hosszabb (pl. téli) állás után indul újra. Addigra a leállítás utáni nedvességben hosszú időn át zavartalanul tenyésző, elszaporodott, majd később kiszáradt, porló fertőző telepek a megindított levegő keringetés által igen durván meg tudnak jelenni a légtérben .... - a gyanútlan ember, az áldozat pedig csak a szerencséjére van bízva, ha nem ismeri ezeket a veszélyeket. A legtöbbször nem is tudja a megfertőződött ember, hol is "szedte össze" a nyavalyát.
Nem kell ehhez sok kommentár, aki kicsit is ad az egészségére, kiváltképpen családja egészségére, hogy gyerekről ne is beszéljünk, az oda figyel és rendszeresen fertőtlenítteti a klímáit.

Hogyan zajlik a folyamat?

Az ózon generátor a beltéri egység levegő-beszívó nyílására irányítva fújja ki a folyamatosan termelődő ózont, melyet a maximális sebességre és hűtésre állított klíma beszív, s átfújja a hőcserélőn. Az ózon bekerülve a helyiség légterébe, ott mintegy "járulékos haszonként" a helyiség légterében is elpusztít minden kórokozót, s igen jó hatásfokkal szagtalanít is ugyanakkor, elbontván a kellemetlen szagokért felelős, bárhol is megbúvó szennyeződéseket.
A művelet, ha a fontos csak a klíma, akkor mintegy 20 perc intenzív ózontermelése rendben van. Ha mindez egy 20-25 négyzetméternél nem nagyobb helyiségben történik, akkor egyidejűleg a helyiség fertőtlenítése is elintézettnek tekinthető. Nagyobb alapterület esetén, ha nem csak a klímáról, hanem a helyiségről is szó van, akkor az hosszabb üzemidejű ózontermelést kívánhat.

Elsődleges működési terület: Mohács és környéke (Mohácson kiszállási díj nélkül).

  Fertőtlenítés megrendelése

°°°°°°°°°°

Válasszon szolgáltatásaink közül:Ugrás a kezdőlapra

Kapcsolat

 
 © ÓzonMax Minden jog fenntartva.